çatlak tedavisi öncesi sonrası
çatlak tedavisi

Cilt Çatlağı Nedir?

Çoğumuzun hayatımızın bir noktasında karşılaştığı çatlaklar, hızlı kilo alıp verme, hormonal değişimler, gebelik gibi nedenlerden kaynaklanan cilt üzerinde lekeye benzer oluşumlardır. Ciltteki dermiş tabakasının çok fazla gerilmesi ile ortaya çıkan bu durum stria olarak da bilinir. Cilt çok fazla gerildiğinde cildin altında bulunan doku bu gerilime uyum sağlayamadığında deri çatlağı oluşur. Bu gerilme sonucunda cilt o kadar çok incelir ki neticede çevredeki cilt renginden çok daha açık ve uzun ve ince çizgiler oluşur.

Ciltteki Çatlaklar Neden ve Nasıl Oluşur?

Cildimiz epidermis, dermis ve hipodermis olmak üzere dıştan içe üç tabakadan oluşur. Dermis tabakasındaki elastin ve kolajen isimli maddeler cilde esneklik sağlayan maddelerdir. Bu maddelerde sorun ortaya çıktığında, cildimizde deri incelmeleri ve renk açıklıkları oluşur. İşte bu incelme ve renk açıklıkları da çatlak olarak isimlendirilir. Bu sürecin altında yatan çatlak nedenleri ise şunlardır:

  • Gebelik döneminde birçok kadın çatlak sorunu yaşar. Bunun nedeni rahmin büyümesiyle beraber hızla genişleyen karın bölgesine cildin ayak uyduramamasıdır. Özellikle son aylarda sadece karında değil genel olarak vücudun genelinde kilo artışı söz konusudur. Kilo ve ödem nedeniyle cilt oldukça fazla miktarda gerilir ve çatlaklar oluşur.
  • Gebelik haricinde hızlı ve fazla miktarda kilo alıp verme de en yaygın rastlanan çatlak nedenleri arasındadır.
  • Ergenlik döneminde hızlı boy uzaması ve kas gelişimi de ciltte gerilmeye neden olarak çatlak oluşumuna katkıda bulunur.
  • Hormonal değişimler de deri çatlağına neden olabilir.
  • Bazı ilaçlar ve hastalıklar çatlak gelişimine katkıda bulunabilir. Örneğin kortizon cilde esneklik veren elastin ve kolajen miktarını azaltır ve neticede çatlaklar oluşur.
  • Yaşlılık ve hareketsiz bir yaşam sürmek de bu sorunun nedenleri arasındadır. Bunlara ek olarak bazen çatlakların neden oluştuğu tespit edilemeyebilir.
çatlak tedavisi göbek

Çatlak belirtileri

Çatlak sorunu yaşayan herkes bu cilt sorununun karakteristik özelliğini bilir. Bununla beraber çatlaklar oluştuğu yere göre farklı görünüm alabilirler. Başta göğüslerde, bacaklarda, karında ve kalçalarda olmak üzere vücudun birçok yerinde oluşabilen bu sorunda ince uzun ve çevre cilt renginden daha açık renkte cilt incelmeleri görülür. Ayrıca deri çatlakları yeni oluştuğu zaman kırmızımsı bir renkte iken zaman geçtikçe rengi açılır ve soluklaşır.

Çatlak Tedavisi Yöntemleri

Çatlak mutlaka tedavi edilmesi gereken bir sorun değildir zira estetik kaygılar dışında herhangi bir rahatsızlığa neden olmaz. Ancak genellikle kadınlarda görülen bu sorun özgüven zedeleyici olabildiği için kadınlar çoğunlukla tedavi arayışına girerler. En yaygın kullanılan çatlak tedavisi yöntemleri ise şunlardır:

PRP(Platelet Rich Plasma): Hastanın kendi kanının alınarak trombositten zengin plazma elde edilecek şekilde ayrıştırılması ile uygulanan bir yöntemdir. Ayrıştırılan trombositten zengin plazma daha sonra ince uçlu iğneler yardımıyla çatlak olan cilde enjekte edilir. Bu yöntemle hücre yenilenmesi hızlandırılarak çatlakların görünümünde iyileşme sağlanması hedeflenir.

Karboksiterapi: Karboksiterapide, karbondioksit gazı deri altına enjekte edilir. Bu yöntemle cildin kalınlaştırılarak çatlakların görüntüsünün iyileştirilmesi amaçlanır.

Dermaterapi: Dermaroller isminde ucunda çok sayıda iğne bulunan bir alet ile uygulanan bu tedavi ile cilde elastikiyet veren elastin ve kolajen üretimi uyarılır. Bu aletin ucundaki iğnelerle mikro kanallar açılır ve ciltte hasar yaratılır. Bu hasar karşısında iyileşme sürecine giren ciltte yenilenme de başlar ve çatlakların görüntüsü azalabilir.

Lazer ile çatlak tedavisi: Çatlak tedavisinde pulse DYE lazer, fraksiyonel lazer, erbium lazer, excimer lazer gibi çeşitli lazer tedavileri de uygulanabilir. Lazer tedavisi esnasında cildin soyularak veya derinin alt kısmı ısıtılarak cilt onarımının uyarılması amaçlanır. Lazer tedavisinden fayda görmek için genellikle 5-6 seans tamamlanması gerekir. Seanslar arasında 3-4 hafta olabilir. Ayrıca lazer ile çatlak tedavisi çatlak tedavisi yöntemleri arasında en çok tercih edilen yöntemdir. Uygulama bölgesinde hafif acı ve birkaç gün içerisinde geçen kızarıklık gibi yan etkileri olmasına rağmen çatlaklar üzerinde en etkili tedavi yöntemi budur. Zaten tüm yan etkiler hafif düzeyde olduğundan ve kısa sürede kendiliğinden geçtiği için bu konuda endişe etmeniz gerekmez. Lazer ile çatlak tedavisinin en büyük avantajlarından biri de sonuçlarının kalıcı olması ve tekrarlanmasının gerekmemesidir.

lazerle çatlak tedavisi fiyatları

Çatlak Tedavisi Fiyatları

Çatlak tedavisi fiyatları yapılacak uygulamaya göre değişkenlik göstermektedir. Çatlak tedavisi fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için iletişime geçebilirsiniz.

Sorunuz mu var?
Uzmanımıza sorun