PRP Tedavisi nedir?
İngilizce Platelet Rich Plasma"ifadesinin kısaltması olan PRP tedavisi Türkçe trombositten zengin plazma anlamına gelir. Dokuların yenilenmesinin amaçlandığı PRP tedavisinde hastanın kendi kanından elde edilen bu trombositten zengin plazma tedavinin uygulanacağı bölgeye zerk edilir. Bu tedavi cilt gençleştirme başta olmak üzere, saç dökülmesi ve diş cerrahisi gibi birçok alanda kullanılır. Bu uygulama kişinin kendi kanından elde edildiği için alerji riski taşımaz ve oldukça güvenlidir. Bu nedenle estetik dermatoloji uygulamaları arasında öne çıkar. PRP tedavisi, yaygın kanının aksine, bize Avrupa’dan gelen bir uygulama değildir. İlk olarak Japonya’da kullanılmaya başlanan bu tedavi daha sonra dünyanın geri kalanına yayılmıştır.
PRP nasıl uygulanır?
PRP tedavisi öncelikle trombositten zengin plazmanın hazırlanması ile başlar. Bu amaçla hastanın kanı bir tüple alınır. Daha sonra alınan kan santrifüj cihazının içerisine konur. Bu cihaz hızlı bir şekilde döner ve böyle kan 10 dakika içerisinde sıvı bileşenlerine ayrılır. Bu tedaviden trombositlerin kullanılmasının nedeni, kanın pıhtılaşmasında görev alan bu maddelerin birtakım büyüme faktörleri de içermesidir. Bu büyüme faktörleri dokuların onarılması ve iyileşmesinde görev alırlar. Bu büyüme faktörleri kolajen üretimini arttırır ve kan akışını iyileştirir. Böylece iyileşme süreci hızlanır ve doku onarımı artar. PRP serumuna ayrıca cildin sağlıklı görünmesini sağlayan hyalüronik asit de katılarak tedavinin etkisi arttırılabilir.
Bu hazırlanan serum uygulanmadan önce enjeksiyon bölgesi lokal anestezik ile uyuşturulur. Lokal anestezinin etkisini göstermesi için 20 dakika ila 30 dakika geçmesi gerekir. Bu süreden sonra işleme geçilebilir. Daha sonra hazırlanan serum uygulama bölgesine enjekte edilir. PRP tedavisi tek bir seans ile yeterli etkiyi göstermeyeceği için tam verimin alınması için en az 3-4 seans uygulanmalıdır. Tedavi herhangi bir kesi içermez ve işlem sonrası normal hayatınızı kısıtlayacak bir etkisi yoktur.
PRP tedavisinin faydaları
PRP tedavisinin cilt ile ilgili faydaları: PRP uygulaması birçok sorun için kullanılmakla beraber en çok cilt rahatsızlıklarında ve leke tedavisi amacıyla kullanılır. Özellikle cilt gençleştirme amacıyla kullanıldığında hızlı ve doğal bir şekilde cildin yenilenmesine yardımcı olur. PRP uygulaması cilt tedavisinde özellikle yüz, kollar, bacakların iç kısımları, yüz ve ellerde tercih edilir. Bu uygulama lazer tedavisinden sonra destekleyici olarak da kullanılabilir. Yani başka bir cilt iyileştirme ve gençleştirme tedavisinden sonra iyileşme sürecini hızlandırmak ve tedavinin etkilerini arttırmak için faydalı olabilir. PRP, ciltte güneşin zararlı ışınlarından kaynaklanan lekeler, kırışıklıklar, hızlı kilo alma verme gibi nedenlerden kaynaklanan çatlaklar ve yaşla beraber ortaya çıkan sarkmalar için etkili olabilir.
Diğer faydaları: PRP cilt tedavisi haricinde saç büyümesini teşvik etmek, tendon yaralanmalarında iyileşmeyi kolaylaştırmak için ve osteoartrit yani kireçlenme tedavisi gibi birçok rahatsızlıkta destekleyici tedavi olarak etkilidir.
PRP cilt tedavisinin etkisi ne kadar sürer?
PRP tedavisi cildin gençlik ve canlılık kazanmasını sağlamakla beraber bu etkisi tam olarak kalıcı değildir. Aynı etkilerin tekrar sağlanması için tedavinin bir süre sonra tekrarlanması gerekir. Bu nedenle bu tedavinin senede bir uygulanması ile ciltte sürekli bir iyileşme sağlanabilir.
PRP ile leke tedavisi
Cilt lekeleri sivilce izleri, güneş ışınları, doğum lekeleri, soğuk hava ve vitiligo hastalıklar gibi nedenlerden ötürü oluşabilir. Estetik olarak rahatsız edici olabilen bu sorun için estetik dermatoloji alanında birçok tedavi yöntemi bulunur. PRP ile leke tedavisi bu yöntemler arasında doğal olması açısından öne çıkar. PRP ile leke tedavisi, yaraların iyileşme sürecinden sonra kalan lekeler, güneş lekeleri, doğum lekeleri ve hastalıklarla ile ilgili lekeler için etkili bir şekilde kullanılabilir.
PRP tedavisinin yan etkileri
PRP uygulaması kişinin kendi kanından elde edildiği için doğal bir tedavi yöntemidir ve vücut üzerindeki yan etkileri minimal düzeydedir. Bununla beraber PRP tedavisinin cilt üzerinde enjeksiyon ile uygulanmasından ötürü bazı yan etkileri de vardır. Kişinin kendi kanında elde edildiği için alerjik reaksiyon riski oldukça düşüktür. Bununla beraber enjeksiyon ile ilgili riskleri mevcuttur:
- Enjeksiyon bölgesinde enfeksiyon
- Hafif kanama
- Dokunun zarar görmesi
- Sinir yaralanması