Jinekomasti Ameliyatı Nedir?
Jinekomasti, erkeklerde meme dokusunun aşırı miktarda büyümesidir. İlginç bir şekilde bu rahatsızlık düşünüldüğünden daha sık görülür; öyle ki araştırmalar her üç erkekten birinde meme dokusunun normalden fazla büyüdüğünü ve jinekomasti sorunu oluştuğunu göstermektedir. Jinekomasti en çok ergenlikte görülmekle beraber yaşlılık da ortaya çıkabilen ancak erkeklerin en çok ergenlik döneminde estetik kaygılar duymasına yol açan bir rahatsızlıktır. Kötü huylu bir rahatsızlıktan kaynaklanmamasına rağmen jinekomasti kadına ait bir özelliğin erkekte oluşması nedeniyle erkeklerde yüksek düzeyde estetik kaygılara ve utanca yol açabilir. Eğer jinekomasti çok uzun zamandır duruyorsa kendi kendine geçmesi de pek mümkün değildir. Bu nedenle mutlaka tıbbi olarak tedavi edilmesi gerekir.
Erkeklerde Meme Büyümesinin Nedenleri
Erkeklerde meme büyümesinin nedenleri oldukça çeşitlidir. Bu nedenle bu sorun üç ana başlık altında toplayabiliriz. Jinekomasti sebepleri aşağıdaki gibi sıralanabilir;
Hormonal nedenler: Esasen testosteron ve östrojen gibi cinsellik hormonları kadınlarda da erkeklerde de bulunur. Ancak kadınlık ve erkeklik özelliklerini veren bu hormonların ne kadar salgılandığı ve nasıl bir denge içerisinde olduğudur. Normalde kas ve kıllanma gibi erkeklik özelliklerinden sorumlu olan testosteron miktarı erkekte daha fazladır ve kadınlık özelliklerini veren östrojen az miktarda salgılanır. Zaman zaman erkeklerde östrojen salgısı artabilir; bu da jinekomastiye katkıda bulunabilir.
İlaçlar ve bazı maddeler: Hormonlar üzerinde etkileri olan ilaçlar ve uyuşturucu maddeler de jinekomastiye yol açabilir. Bu ilaçlar arasında prostat kanseri ve hiperplazisi gibi rahatsızlıklarda kullanılan anti-androjen ilaçları, bazı anksiyete ilaçları ve antipsikotikler, anabolik steroidler, androjenler, antiretroviraller, trisiklik antidepresanlar, bazı antibiyotikler, kalsiyum kanal blokerleri ve bazı kemoterapiler bulunur. Ayrıca alkol, amfetamin, eroin ve marihuana gibi uyuşturucu ve uyarıcı maddelerin de jinekomastiye yol açma ihtimali vardır.
Sağlık sorunları: Hipogonadizm gibi testosteron üretimini olumsuz etkileyen hastalıklar, bazı tümörler, hipertiroidi, böbrek yetmezliği, yetersiz beslenme ve karaciğer yetmezliği de jinekomastiye neden olabilir.
Ayrıca, bu saydığımız temel nedenlere ek olarak, bazı bitkisel ürünlerinde erkeklerde meme büyümesine katkıda bulunabileceği iddia edilmektedir.
Jinekomasti Tedavisi
Jinekomasti tedavisi için öncelikle bu sorunun altında yatan neden tespit edilmelidir. Bu doğrultu çeşitli laboratuvar testleri ve tetkikler yapılır. Ayrıca altta yatan herhangi bir hormonal bozukluk olup olmadığının anlaşılması oldukça önemlidir. Her hastada ameliyat zorunlu olmayabilir. Özellikle ergenlerde jinekomasti tedavisinde önce Nydick sınıflandırması ile hastalık ve tedavi ile ilgili incelemeler yapılır. Bu sınıflandırmada meme ucundaki kahverengi kısmın büyüklüğü baz alınır. Eğer bu bölge 4 cm’den küçükse bu sorunun tedaviye gerek kalmadan geçmesi beklenir. Ancak bu bölge 4 cm’den büyükse veya sorun 3-4 yıldır devam ediyorsa tedavi gerekli olabilir. Eğer bu bölge 6 cm’den büyük ise en etkili tedavi seçeneği ameliyattır. Jinekomasti tedavisi için hastanın hormonal bozuklukları var ise önce hormonal denge sağlanmalıdır. Tamoksifen isimli ilaç jinekomastide en çok tercih edilen ilaçtır. İlaç2 ila 3 hafta içerisinde etkisini göstermeye başlayan bu ilaç eğer hasta bir yıldan daha uzun süredir bu rahatsızlığa sahipse etkili olmaz. Bu durumda ameliyat kaçınılmazdır.
Jinekomasti Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Jinekomasti ameliyatı kesi içeren cerrahi bir müdahale olduğu için genel anestezi ile yapılması gerekir. Böylece hastanın işlem esnasında ağrı ve acı duyması engellenir. Bu ameliyatta amaç memenin büyük görünmesine neden olan fazla dokuyu çıkartmaktır. Ameliyatın nasıl olacağı jinekomastinin tipine ve memede buluna dokuya bağlıdır. Eğer doku sert meme dokusu ise cerrahi müdahale ile bu doku çıkartılır. Eğer doku glandüler doku ve yağ dokusundan oluşuyorsa hem liposuction (yağ aldırma) hem de cerrahi müdahale gerekli olabilir. Meme dokusu yağ dokusu ağırlıklıysa, liposuction yeterli gelecektir.
Jinekomasti Ameliyatı Sonrası
Jinekomasti ameliyatı sonrası süreç ameliyatta kullanılan yönteme göre değişir. Eğer liposuction kullanıldıysa iyileşme süreci daha kısa ve rahat geçer. Ancak cerrahi müdahalenin zorunlu olduğu ameliyatlarda cerrahi müdahaleden ötürü hastanın iyileşme süresi biraz daha çetrefilli geçebilir. Bununla beraber ameliyat sonrası ertesi gün hasta evine dönebilir. Jinekomasti ameliyatı sonrası ödem oluşabilir ancak bu ödem bir haftada kendi kendine geçeceği için endişelenmeniz gerekmez. Jinekomasti ameliyatı sonrası ödem oluşumuna ek olarak az da olsa kas ağrınız da olabilir. Bu nedenle işlem sonrası birkaç gün kol ve sırt bölgesini çok zorlamamak ve dinlenmek gerekir. Ameliyattan 3 gün sonra hafif yürüyüşlere başlanabilir ve iş hayatına dönülebilir.