Göz Kapağı Estetiği (blefaroplasti) Nedir?
Göz kapağı estetiği; Son günlerde adını sık sık duyduğumuz göz kapağı estetiği, alt ve üst olmak üzere ikiye ayrılan, göz kapağını yorgun görünümden çıkartıp daha keskin bir görünüme kavuşturan işlemleri tanımlamak için kullanılmaktadır. Göz kapağı estetiği yeni sayılabilecek yöntemleri içerir.
Göz Kapağı Estetiğine Neden İhtiyaç Duyulur?
Toplumda çoğunlukla 35-45 diyebileceğimiz orta yaşlarda ortaya çıkan bir durum vardır. Bu durum üst göz kapağı bölgesinin sarkması, göz çevresinde torbaların oluşması ve kırışıklıkların baş göstermesidir. Bu durum kişide halsiz veya soluk bir izlenim yaratmaktadır. Daha az kompleks kırışıklık türleri kollajen gibi dolgu teknikleriyle halledilebilmektedir, fakat dokunun kaslardan dolayı sarkmasında göz kapağı estetiğine ihtiyaç duyulabilmektedir.
Göz kapakları yapı olarak oldukça hassas ve ince bir deri yapısına sahip olduğu için kolayca kırışıklık gibi sorunlar yaşanabilmektedir. Göz altı morlukları ise günümüzde normal kabul edilir. Aslında göz altı morlukları genellikle bozuk veya yetersiz uyku düzeniyle beraber sağlıksız bir beslenmeyle alakalıdır. Ayrıca yaşlanmanın doğal bir getirisi olarak ortaya çıkabilmektedir.
Göz kapağı estetiği ameliyatı öncesinde dikkat edilmesi gereken hususlar
- E vitamini tüketmeyin veya yeşil çay gibi E vitamini ihtiva edecek herhangi bir ürün kullanmayın
- Aspirin gibi kan sulandırıcıların kullanımını en az 3 hafta önceden sona erdirin
- Alkol tüketimini sonlandırın ve sigarayı kısıtlayın
Üst Göz Kapağı Estetiği Ameliyatı Nedir?
Göz kapağı herkesin bildiği gibi iki tanedir. Üst ve alt olmak üzere ikiye ayrılır. Bu ameliyatta üst göz kapağının estetiği baz alınır. Üst göz kapağı kaş bölgesi ve kaş tüylerine yakın olduğu için, belirli bir kaş analizi de yapılmakta ve buna uygun hareket edilmektedir.
Göz Kapağı Estetiği Öncesi
Hastaya verilen konsültasyon, psikolojik hazırlık süreci, göz kapağı çevresine yapılacak işlemin çizilmesi ve gerekir veya istenirse sedasyon verilmesi söz konusudur. Bunlar göz kapağı estetiği ameliyatı öncesinde yapılabilecek hazırlık aşamalıdır. Ayrıca idrar ve kan tahliliyle beraber çeşitli tetkikler de yapılmalıdır.
Göz kapağının yorgun ve aşağıya düşük duran görünümü kişilerin estetik açıdan kötü görünmesine neden olmaktadır.
Göz kapağı estetiğinde hangi kuruluşlar tercih edilmeli?
Gerekli cihazların olduğu, göz konusunda doktora yapmış veya pratisyen olarak uzmanlaşmış hekimlerin olduğu kuruluşlar tercih edilmelidir.
Göz kapağı estetiğinden sonra dikkat edilmesi gerekenler
İyileşme süreci tüm estetik ve estetik olmayan cerrahi işlemlerde olduğu gibi, oldukça önemli bir faktördür.
İyileşme sürecinde bir çok muhtemel tehlike doğurabilecek faktörden kaçınmaya dikkat edilmelidir. Genelde kontrollerde göz kapaklarına pansuman yapılmaz. Bunun yerine uygun göz merhemleri kullanılır.
İşlem gördükten sonraki ilk dört beş gün içinde araba kullanmamanız şiddetle önerilmektedir. Bunun nedeni bulanık görme veya göz kapağında oluşan rahatsızlık hissi yüzünden tam olarak uzaklara veya derine bakamama durumudur. Bu durumlarda araba kullanılması sakıncalı olabilmektedir.
Ameliyattan sonra sırtüstü bir pozisyonda yatmak ve uyumak en doğrusu olacaktır. Yan yatmak, özellikle yüz üstü bir biçimde uyumak gece boyunca hareket ettiğimiz için tehlikeli olabilir. Bu nedenle en doğru yatış pozisyonu sırt üstü olanıdır.
Göz kapağı estetiğinin Yan Etkileri
Her ameliyatın ve ilacın bir yan etkisi vardır. Göz kapağı estetiğinde yan etkiler genellikle çok ciddi değildir.
- Kan sızıntısı: Dikişli yaralardan ameliyattan sonraki güne kadar hafif kan sızıntıları gerçekleşebilir. Bu normal bir durumdur ve panik yapmayı gerektirmez. Göz organının hassas olduğunu düşündüğümüz için her ne kadar endişelensek de, yaralar zaman zaman kanama yapabilir. Bu kanama devamlı ya da çok fazla oluyorsa o zaman doktora danışmak gerekmektedir.
- Göz kuruluğu: Kaşıntının eşlik ettiği göz kuruluğu yani gözyaşı sıvısının azalması ve bundan doğan rahatsızlık hisleri göz kapağı estetiği ameliyatlarından sonra yaşanabilecek süreçlerdir.
- Morarma ya da şişlik: Göz çevresinde çeşitli ufak morarmalar görebilirsiniz. Doktorunuzun yönlendirmesine göre soğuk kompres uygulanabilir. Bu morarma durumu genellikle en fazla 2 hafta içinde tamamen sona erer. Son bulmadığı taktirde ameliyatı gerçekleştiren uzmanlara ulaşmak gerekir. Enfeksiyon kapmış olma ihtimali uzun süre devam eden şişliklerde ve morluklarda akla getirilebilir.