Diş Beyazlatma Nedir?
Estetik diş hekimliğinde en çok başvurulan işlemlerden biri olan diş beyazlatma sayesinde dişlerinizdeki lekelerden ve sararmalardan güvenli bir şekilde kurtulabilirsiniz. Güzel bir gülümseme ve diş estetiği yüz ifadesinde en belirgin unsurlardan biri olup, ilk intibanın olumlu veya olumsuz olmasını sağlayacak önemli unsurlardan biridir. Bu nedenle dişlerin renginde gerçekleşen değişiklikler özgüven sorunlarına dahi yol açabilecek derecede rahatsız edici bir durumdur.
Dişler Neden Kararır?
Dişlerin kararması veya sararması tamamen dişleri kaplayan mine tabakasında gerçekleşen değişiklikler ile ilgilidir. Çocukken antibiyotik kullanımı, annenin kullandığı antibiyotiklerin anne karnındaki bebeğe etkisi, uzun süreli çay kahve ve sigara kullanımı ve sularda bulunan flor gibi maddelerde diş minesinin renginde bozulmalara yol açar.
Esasen dişlerde oluşan renk değişikliğini iki ana başlık altında değerlendirebiliriz. Bunlardan biri dişlerin içine nüfuz eden ve dişler ne kadar fırçalansa da geçmeyen lekelerdir. Diğerleri ise çay ve kahve gibi içeceklerden kaynaklanan ve dişin dış yüzeyinde oluşan renk değişiklikleridir. İçe işleyen renk değişikliklerinde diş beyazlatma işlemi şarttır. Ancak dış yüzeyle sınırlı olan renk değişikliklerinde sıradan diş temizliği de fayda gösterebilir.
Diş Beyazlatma Yöntemleri
Esasen diş beyazlatma yöntemleri iki ana başlık altında inceleyebiliriz. Bunlardan birincisi doktorunuzun kliniğinde uygulanan Power Bleaching isimli prosedürdür. Bu prosedürde beyazlatışı bir jel ve ışık bir arada kullanılır. Diğer başlıkta ise evde uygulayabileceğiniz jeller bulunur. Evde diş beyazlatma işlemi 5-6 gün kadar sürer. Bu işlemlerin haricinde bitkisel diş beyazlatma ve doğal yöntemlerle de diş renginin belli düzeyde açılması sağlanabilir ancak bu yöntemlerin etkinliği kanıtlanmış değildir.
Diş beyazlatma uygulaması nasıl yapılır?
Bu uygulama klinikte ve profesyonel koşullarda gerçekleştirilir. İşlemden önce diş etlerinin zarar görmemesi için belli bir jel sürülebilir. Daha sonra 15 dakika süren işleme geçilir. Doktorunuz dişlerinizdeki renk değişikliğinin boyutuna bağlı olarak işlemin 2-3 seans kadar tekrarlanmasını isteyebilir.
Bitkisel diş beyazlatma
Bitkisel diş beyazlatma yöntemleri her ne kadar doktorunuzun uygulayacağı yöntem kadar etkili olmasa da evde uygulayabileceğiniz kolay yöntemlerdir. Bu tarifler arasında size en uygun olan yöntemi seçebilirsiniz. Örneğin bitkisel diş beyazlatma kürü olan adaçayı kürünün uygulanması son derece basittir. Öncelikle dişlerinizi fırçalayın ve ağzınızı temizleyin. Daha sonra birer çay kaşığı adaçayı, karbonat ve tarçını karıştırın. Bu karışım ile yatmadan önce akşamları dişlerinizi temizleyin.
Diş beyazlatma işleminin zararları ve yan etkileri
Diş beyazlatma işleminin korkmanızı gerektirecek zararları veya yan etkileri söz konusu değildir. Bununla beraber bu işlem sonrasında dişlerde belli düzeyde hassasiyet oluşur. Bu hassasiyet dolayı çok sıcak veya çok sıcak yemekler ve içecekler kişiyi rahatsız edebilir. Ancak bu sonuç beklenen bir durumdur ve birkaç gün içinde geçmesi gerekir. Eğe birkaç gün sonra hala bu rahatsızlık geçmediyse doktorunuza danışmalı ve işlemi kesmelisiniz. Ayrıca doktorunuz bu hassasiyete karşı potasyum nitrat içeren diş macunu kullanmanızı tavsiye edebilir.
Diş beyazlatma kalıcı mıdır?
Diş beyazlatma işlemi tam olarak kalıcı değildir. Esasen işlemin sonuçlarının sürekliliği kişinin diş yapısına ve yiyip içtiklerine bağlı olarak değişir. Diş beyazlatma işleminden sonra dişlerde tekrar renk değişikliklerinin olması için en az 6 ay geçmesi gerekir. Fakat işlem bazı kişilerde 2 yıl kadar dişlerin beyaz kalmasını sağlayabilir.
Diş beyazlatma öncesi ve sonrası
Diş beyazlatma işlemi öncesi ve sonrası süreç doktorunuzun tavsiyeleri doğrultusunda ağız bakımını içerir. Öncelikle ağzınızda diş bakımı yapılabilir. Diş taşları temizlenir ve ağzınızın beyazlatma işleminden sonra kusursuz olması sağlanır. Doktorunuz işlem sonrası bazı gıdalardan uzak durmanızı tavsiye edebilir. Burada amaç yeni beyazlatılan dişlerin korunmasıdır. Tüm seanslar tamamlanana kadar renklendirici içeren gıdalardan, kırmızı şarap gibi yoğun renk bırakan içeceklerden, kola gibi asitli içeceklerden, salçası bol yemeklerden kaçınmalısınız. Sigara tüketen birisi iseniz seanslar arasında sigara içmemeniz ve hatta işlem tamamen bittikten sonra sigaradan uzak durmanız tavsiye edilir. Sigara tiryakisi bir kişinin dişlerinde sararma ve kararma olmaması imkânsızdır ve her ne kadar temizlik yapılsa da bu kararmalar kısa sürede tekrarlar.