DHI Saç Ekimi Nedir?
Saç dökülmesi genç yaşlarda dahi ortaya çıkabilen ve özellikle 50 yaşından sonra erkeklerin neredeyse yarısını etkileyen estetik açıdan rahatsız edici bir durumdur. Kadınları ise en çok menopoz sonrası etkileyen bu durum başta hormonal ve genetik faktörler olmak üzere, bazı hastalıklar ve ilaç kullanımı nedeniyle de ortaya çıkabilir. Saç ekimi işlemi daha ziyade genetik ve hormonal nedenlerin bir arada bulunduğu androgenetik alopesi durumunda etkili olmaktadır. Bunun nedeni saç köklerinin toplandığı bölgedeki saçların, bu soruna yol açan DHI hormonuna karşı hassas olmamasıdır. Böylece yeni ekilen saçlar dökülmez ve kellik sorunu tekrarlamaz. Ancak alopesi areata sürekli tekrarladığı için ekilen saçlar da dökülebilir.
Peki DHI ve FUE saç ekimi arasındaki fark tam olarak nedir? DHI saç ekimi ise, FUE saç ekimi yönteminin bir çeşit varyasyonudur. FUE saç ekiminde saçların ekilirken net bir şekilde görülebilmesi için ekim bölgesinde kesim yapılır. DHI yönteminde ise kesi yapılmasına gerek yoktur çünkü kanal açarken aynı zamanda saç ekimi de gerçekleşir. DHI ve FUE saç ekimi yöntemleri arasındaki temel fark budur. FUE yönteminde önce kanallar açılır daha sonra ise saçlar ekilir. İşte DHI tekniği bu iki aşamayı bir araya getiren ile düzey bir ekim tekniğidir. Zaten Türkçe açılımı da doğrudan saç ekimidir.
DHI saç ekimi nasıl yapılır?
DHI saç ekimi, klasik saç ekimi işlemleri ile benzer aşamaları takip eder. Önce saç kökleri toplanır; daha sonra ise kanallar açılarak ekim yapılır. Sadece kanal açma ve ekim işlemi aynı anda gerçekleşir. DHI saç ekiminin aşamalarını şu şekilde özetleyebiliriz:
- Öncelikle doktorunuz sizi muayene eder ve işleme uygun olup olmadığınız karar verir. Bunun için saç deriniz incelenir ve bazı kan testleri yapılabilir.
- Muayene aşamasından sonra doktorunuz işlemi planlar. Operasyon esnasında hangi yöntemin kullanılacağı, kaç adet saç kökü ekileceği ve saç çizginiz belirlenir.
- Arzu ederseniz saçınız tıraş edilir ancak bu şart değildir.
- Daha sonra ameliyat edilecek bölgeler lokal anestezik madde ile uyuşturulur.
- Acı hissetmenizi engelleyecek şekilde bu bölgeler uyuşturulduktan sonra greftler toplanır.
- Toplanan greftler Choi implanter isminde kaleme benzeyen bir alet yerleştirilir.
- Choi implanter sayesinde kellik olan bölgede aynı anda hem kanal açılır hem de greftler ekilir.
DHI saç ekiminin avantajları
Kalem tekniği olarak da bilinen bu saç ekimi yöntemi diğer saç ekimi yöntemlerine göre az olsa bazı avantajlar sağlar. DHI saç ekiminin avantajları şu şekildedir:
- İşlem yapılan bölgede saçların tıraş edilmesini gerektirmez. Bu nedenle estetik açıdan avantajlıdır ve özellikle kadınlar tarafından sıklıkla tercih edilir.
- Saç kökleri daha yakın bir şekilde ekilebilir. Böylece ekim işlemi sonrasında saçlar sık ve doğal görünür.
- Saç foliküllerinin zarar görmesi maksimum düzeyde önlenir. Böylece ekilen saç köklerinin tutunma ve sağlıklı bir şekilde uzama şansı artar.
- Operasyon sonrasında iyileşme süreci kısadır ve hasta kısa sürede normal hayatına geri döner.
- Kanalların açılması için zaman harcanmayacağı için zaman tasarrufu sağlanır. Günümüzde zamanın oldukça önemli olduğunu düşünürsek bu oldukça önemli bir avantajdır.
- Ekilen saçlar dökülmeyeceği için işlem sonrasında hastanın uzun süre ilaç kullanması da gerekmez. Ancak ekilen saçlar dışındaki saçların korunması için ilaç kullanımına devam edilmesi gerekebilir.
DHI saç ekiminin zararları ve dezavantajları
DHI de dahil olmak üzere saç ekimi işlemleri zararları ve dezavantajları konusunda endişe etmenizi gerektirmeyen güvenli operasyonlardır. Bununla beraber ufak da olsa saç derisine müdahale edildiği için DHI saç ekiminin de bazı zararları ve işlem tekniğinden ötürü dezavantajları bulunur.
- İşlem tekniğini bilen ve bu konuda tecrübeli bir kişi tarafından yapılmalıdır. Aksi takdirde işlem başarısız olur.
- Hastanın lokal anesteziye alerjik reaksiyon göstermesi mümkündür.
- Ufak kesikler nedeniyle enfeksiyon riski az da olsa bulunur.
- Saçlar doğru bir şekilde ekilmezse uzadıkların düzensiz ve kötü görünür.
- Az da olsa işlem yapılan bölgelerde kanama olma ihtimali bulunur.