mide balonu obezite cerrahisi

Mide balonu uygulaması nedir?

Mide balonu uygulaması esasen morbid obez hastalarında zayıflama amacıyla uygulanan bir obezite cerrahisi işlemidir. Kilo vermek için uygulanacak en basit obezite cerrahisi işlemleri arasında bulunan mide balonunda, doktor endoskopi yardımıyla midenize iner ve mideye içerisinde sıvı veya hava bulunan bir balon koyar. İşlemin mide balonu olarak anılmasının nedeni de budur. Endoskopi ucunda tüp bulunan ince bir hortum vasıtasıyla mide ve on iki parmak bağırsağı gibi sindirim sisteminin üst kısmının incelenmesini sağlayan bir yöntemdir. Bu kolay yöntem sayesinde karnın üstüne kesi atılmadan mideye inilerek bu işlem uygulanabilir.

Bu basit ve etkili yöntem sayesinde hastanın birkaç ay gibi kısa bir süre içerisinde yaklaşık olarak 8-9 kilo vermesi mümkündür. Bununla beraber bu balon vücutta sınırsız olarak kalamaz. En fazla bir yıl midede bırakılabileceği için balonun endoskopik olarak çıkartılması gerekir. Çıkarma işlemi 5-6 dakika sürdüğü için endişe etmenizi gerektirmez. Bu süre zarfında hastaların mide balonu diyeti yapması da gerekir. Aksi takdirde sadece balon uygulanması ile istenilen sonuçlar elde edilemeyebilir.

Mide balonu zayıflatır mı?

Mide balonu nasıl uygulanır?

Bu operasyona başlamadan önce hastanın herhangi bir sağlık sorununun olup olmadığı tespit edilmelidir. Bunun için önce fizik muayene yapılır. Daha sonra bazı kan testleri ile hastanın işleme uygun olup olmadığına karar verilir. İşleme engel teşkil eden herhangi bir sağlık sorununun tespit edilmemesi durumunda hasta işleme alınabilir.

Operasyon esnasında öncelikle endoskopi vasıtasıyla hastanın midesine girilir. Daha sonra midenin boyutuna göre ayarlanan balon mideye yerleştirilir. Balonun içerisinde metilen mavisi olarak adlandırılan bir sıvı bulunur. Bu işlem esnasında kesi yapılmayacağı için cerrahide kullanılması gereken anestezinin kullanılması gerekmez. Fakat hastanın işlemle ilgili hiçbir rahatsızlık duymaması adına prosedür sedasyon altında yapılır. Bu işlem basit olduğu için bir aksilik çıkmaması halinde yaklaşık olarak 15-20 dakika içerisinde tamamlanır.

Bu işlemden 7-8 saat önce yemek yemeyi ve sıvı almayı kesmiş olmanız gerekir. Mide balonu öncesi sıvı almamanız son derece önemlidir aksi takdirde işlem gerçekleşemez. Mide balonu işlemi öncesi başka hazırlıklar da yapılması gerekir. Örneğin işlemden bir hafta önce kan sulandırıcı ilaç, bitki çayı ve takviye kullanımını kesmelisiniz. Aksi takdirde işlemle ilgili kanama riski artar.

Mide balonu işlemi sonrası ise mide bulantısı gibi şikayetler de ortaya çıkabilir. Bu şikayetler birkaç hafta içerisinde geçer. Ancak geçmediği takdirde doktorunuza danışmalısınız. Mide balonu işlemi sonrası hastanede kalmanız gerekmez ve aynı gün eve dönebilirsiniz. Bu açıdan oldukça rahat bir işlemdir.

mide balonu ameliyatı nasıl yapılır

Mide balonunun avantajları ve faydaları

Mide balonu zayıflamak isteyen kişiler için en etkili ve kolay yöntemlerden biridir. Özetlemek gerekirse mide balonunun avantajları ve faydaları şunlardır:

  • Kilo vermek için yapılan ve kişilerin lezzetsiz yemekler yemek zorunda kaldığı diyetlere gerek kalmadan zayıflayabilirsiniz. Bunun nedeni istediğiniz şeylerden az yemenizdir. Normal yemeklerden az az yiyerek de zayıflanabilir. Ancak unutmayın ki mide balonu ile aşırı karbonhidratlı ve yağlı yemek de kilo vermenizi zorlaştırır.
  • Silikon balonların kullanıldığı bu işlemin midenize hiçbir zararı yoktur.
  • Doktorunuz işlemden sonraki süreci yakından takip ederek size destek olur.
  • 7-8 ay içerisinde istediğiniz kiloya ulaşmanız mümkün olabilir.
  • Sık sık acıkma sorunu ortadan kalkar.
mide balonu ameliyatı fiyatları

Mide Balonu Diyeti

Mide balonu işlemi sonrası beslenme de önemli bir husustur. Esasen özel bir mide balonu diyeti uygulamanız gerekir. İşlemden sonra ilk birkaç saat içerisinde mide bulantısı ve kusma olabilir. Mide balonu diyeti bu bulantılar geçene kadar sindirimi kolay sıvı yiyeceklerden oluşmalıdır. Mide bulantısı ve kusma azaldıktan sonra yavaş yavaş önce püre sonra katı beslenmeye geçebilirsiniz. Tam olarak ne zaman katı beslenmeye başlayacağınız hususunda doktorunuz sizi bilgilendirecektir.

Buna göre sıvı beslenme sürecinde örnek diyet listesi şu şekildedir:

Sabah kahvaltısı: Şekersiz tanesiz komposto

Ara öğünler: sulandırılmış katkısız yoğurt veya süt (laktozsuz olmalı)

Öğlen veya akşam yemeği: Salça, baharat, limon vb. bir katkı içermeyen et veya kemik suyu


Sorunuz mu var?
Uzmanımıza sorun