Leke Tedavisi
Cilt lekeleri oldukça yaygın olarak görülen, kimi zaman kozmetik kimi zaman ise sağlık sorunlarından kaynaklanan cilt problemleridir. Leke tedavisi ise bu cilt lekelerinin nedenine bağlı olarak değişir.
Cilt Lekeleri Neden Olur?
Ciltte leke oluşmasının birçok nedeni vardır. Bazı lekeler doğuştan gelir ve kişiye has bir özellik verir; bu lekelere örnek olarak doğum lekelerini verebiliriz. Ayrıca melazma ve vitiligo gibi cilt hastalıkları da ciltte pigmentasyon bozukluğuna yol açar. Melazmada kahverengi lekeler oluşurken vitiligoda beyaz açıklıklar oluşur. Sedef hastalığı ve dermatit gibi rahatsızlıklarda ciltte döküntüler oluşur. Otoimmün bir hastalık olan lupusta da ciltte lekeler oluşur. Güneş yanığı ve sivilcelerin iyileşme sürecinde de lekeler oluşabilir.
Leke Tedavisi Yöntemleri
Leke tedavisi için başvurabileceğiniz birçok yöntem vardır. Fakat lekenin nedeni, sizin cilt yapınız ve lekenin boyutu da tedavi üzerinde etkili olan faktörler arasındadır. Öncelikle lekeye neden olan bir hastalığınız olup olmadığını öğrenmeniz gerekir. Teşhis göre doktorunuz en doğru tedaviyi uygulayacaktır. Cilt lekelerine yönelik birçok kozmetik tedavi olmakla beraber bu lekeleri kozmetik yöntemlerle tedavi etmeye kalkmadan önce mutlaka doktorunuza danışın zira cilt kanseri gibi ciddi nedenler söz konusu ise derhal tedaviye başlamanız gerekir. Bunun haricinde kozmetik leke tedavisi yöntemleri şunlardır:
Kimyasal peeling: Kimyasal peeling, cildin üst tabakasının bazı kimyasal maddeler kullanılarak soyulmasıdır. Leke tedavisinde genellikle glikolik asit isminde bir meyve asidinden faydalanılır. Genellikle lekeleri çok derin olmayan kişilerde faydalı olan bu yöntem 5-6 seans uygulanabilir. Seanslar arası birkaç hafta hatta bir ay olabilir.
Mezoterapi: Mezoterapi içerisinde birden fazla ilaç, vitamin, mineral ve antioksidan gibi maddelerden oluşan özel bir kokteylin cilt altına ince uçlu iğneler yardımıyla zerk edilmesinden oluşan bir yöntemdir. Mezoterapi sadece cilt sorunları ve leke tedavisinde değil ağrılardan kilo sorununa kadar birçok durum için faydalı olabilir. Mezoterapi ayrıca diğer peeling yöntemleri ile bir arada da kullanılabilir.
Enzim peeling: Koyu lekeleri ortadan kaldırmak için kullanılan özel bir peeling yöntemi olan enzim peeling ile lekeler başarılı bir şekilde tedavi edilebilir. Bu tedavide önce cilde özel bir karışım sürülür ve bu karışım ciltte 10 saat kadar bekletilir. Daha sonra bu karışım ılık suyla çıkartılır. Bu işlemden sonra 5 ila 6 ay kadar doktorunuzun reçete edeceği bir krem kullanmaya devam etmeniz gerekir.
Mikrodermabrazyon: Bu tedavide epidermiz tabakası aşama aşama soyularak cilt sorunlarının iyileştirilmesi amaçlanır. Mikro kristallerin cilde püskürtülmesi ve böylece ciltte soyulma sağlanması esasına dayanır. Mikrodermabrazyon işleminin acıya neden olmadığını ve anestezi uygulanmadan yapıldığını belirtmekte fayda var.
Lazer tedavisi: Fraksiyonel lazerler, IPL cihazları ve Q anahtarlı lazerler cilt lekeleri için farklı lazer tedavileri vardır. Sizin için hangi lazer tedavisinin uygulanacağı lekenin rengine ve boyutuna bağlı olarak belirlenir. Örneğin hormonal değişiklikler ve güneşten kaynaklanan lekelerde Q switched Nd Yag lazerler kullanılır. Doktorunuz lekenizin nedenini ve kendine has karakteristiklerini teşhis ettikten sonra en doğru tedaviye karar verecektir.
Leke tedavisi için renk açıcı krem: Kremler çok ağır ve derin lekelerde pek etkili olmayabilir. Ancak yukarıda sayılan işlemlerle beraber ve yardımcı tedavi olarak leke tedavisi için renk açıcı krem de fayda gösterebilir. Hidrokinon, kojik asit, glikolik asit, C vitamini ve retinol içeren kremler cildin soyulmasına neden olduğu için lekelerin görünümünde iyileşme sağlar.
Cilt lekeleri önlenebilir mi?
Belli hastalıklardan kaynaklanan cilt lekelerinin önlenmesi mümkün değildir. Ancak güneşten kaynaklanan lekeler ve melazma güneş ışınlarından uzak kalarak engellenebilir. Bunun için güneş koruyucu krem kullanmadan güneşe çıkmamalı; güneşin en keskin olduğu öğlen saatinde dışarı çıkmamalı ve güneşteyken vücudunuzu kapatan giysiler giymelisiniz. Ne yazık ki bu önlemlerin dışında lekelerin oluşumunu engellemek için yapabileceğiniz hiçbir şey yoktur.
Ne zaman doktora gitmelisiniz?
Cilt lekeleri genellikle kozmetik bir sorun olarak görülür ve endişe edilmez. Ancak kozmetik nedenler dışında da ciddi hastalıklar cilt lekelerine neden olabileceği için dikkatli olmanız gerekir. Bu nedenle aşağıdaki belirtileri fark ettiğiniz takdirde hiç gecikmeden bir dermatoloğa danışmalısınız.
- Eğer leke çok hızlı bir şekilde büyüyorsa
- Sürekli kaşınıyorsa
- Kanıyorsa
- Rengi veya şeklinde değişiklikler oluyorsa