Fraksiyonel Radyofrekans ile Yüz Gençleştirme Nedir?
Altın iğne ve iğneli fraksiyonel radyofrekans gibi farklı isimlerle de anılan fraksiyonel radyofrekans yöntemi cilt kırışıklıkları, sarkmalar, lekeler ve çatlaklar gibi geniş kapsamlı kozmetoloji tedavilerinde kullanılan bir uygulamadır. Altın iğne olarak anılmasının nedeni cihazın ucundaki iğnelerin isminin altın iğne olmasıdır. Bu iğneler yardımıyla radyofrekans enerjisi tedavinin uygulanmasının hedeflendiği cilt altı dokuya iletilir.
Fraksiyonel radyofrekans ise tedavide kullanılan cihazın ismidir. Bu cihaz mikro iğneler yani oldukça ince uçlu iğneler vasıtasıyla cildin içerisine enerji aktarır ve bu şekilde etki gösterir. Fraksiyonel lazer sistemine benzeyen bu cihaz dokuda mikro düzeyde yani çok ufak hasarlar bırakır. Mikro iğnelerle uygulandığı için çevre dokuda hasara neden olmaz ancak işlemin uygulandığı dokunun derinliklerinde hasar oluşturur. Bu şekilde işlem sonrası iyileşme süresinin de oldukça kısa olması sağlanır.
Altın İğne Nasıl Uygulanır?
"Altın iğne uygulaması nasıl yapılır?" en çok karşılaştığımız sorulardan birisi. Altın iğne yapılışı şu şekildedir; Hastanın cildi önce lokal anestezi kremi ile uyuşturulur. İşlemden yarım saat önce sürülen bu krem hastanın acı duymasını engeller. Daha sonra uygulamanın yapılacağı bölge steril edilir. Ucunda mikro altın iğnelerin olduğu başlık ile uygulamaya geçilir. Bu iğneler ile radyofrekans enerjisi ile cilt dokusunun altına iletilir. Bu şekilde daha sonra iyileşecek ve bu süreçte cildin sıkılaşmasını sağlayacak bir hasar oluşur. Bu işlemden sonra oluşan hafif kızarıklık makyajla kapatılabilir. Doktorunuz genellikle su bazlı bir fondöten kullanmanızı tavsiye edecektir.
Altın İğne Faydaları ve Altın İğne Sonuçları
Altın iğne uygulamasının cilt gençleştirme, sıkılaştırma ve germe gibi başlıca faydaları vardır. Fraksiyonel radyofrekans yöntemi bugün birçok cilt sorununun tedavisinde sıklıkla başvurulan bir yöntemdir. Bu uygulamanın kullanım alanları ve faydaları genel olarak şunlardır:
- Cilt kırışıklarında azalma
- Sarkmaların giderilmesi
- Yüz bölgesine ek olarak boyun bölgesindeki sarkmaların giderilmesi
- Cildin yenilenmesi ve canlandırılması
- Kilo alıp vermeden kaynaklanan çatlakların tedavi edilmesi
- Cilt gözeneklerinin sıkılaştırılması
- Yara ve sivilce izlerinin tedavisi
- Her mevsimde uygulanabilir ki bu açıdan lazer uygulamasına göre daha avantajlıdır
- Güvenli bir uygulamadır ve yan etki riski minimal düzeydedir
- İşlem sonrasında makyaj yapılabilir
- Anestezi kremleri kullanılarak zaten az düzeyde olan ağrı daha da azaltılır
Altın İğne Tedavisi Seansları
Altın iğne seansları; Bu işlem oldukça kısa sürelidir ve 30 dakika ila 45 dakika arasında tamamlanır. Bununla beraber bu süre farkındaki belirleyici etken işlem yapılacak alanın boyutu ve yeridir. Ayrıca her hastanın cildinin kendine has olduğu ve sorunlarının da hastaya özel olduğu düşünülürse işlemin tam olarak ne kadar süreceği de hastadan hastaya bağlı olarak değişecektir. Eğer işlemden önce anestezi kremi kullanılacaksa işlem süresi biraz daha uzayabilir. Bu işlemin kaç seans yapılması gerektiği de genellikle merak edilen bir konudur. Genellikle ayda bir yapılan bu uygulama ciltte buluna rahatsızlığın düzeyine de bağlı olmak üzere birkaç seans sonra etkili olur. Eğer cilt çok yıpranmış durumda ise seans sayısının arttırılması gerekebilir.
Altın İğne Zararları Nelerdir?
Bu tedavi genel olarak güvenli bir tedavidir ve yan etki riski oldukça düşüktür. Bununla beraber mikro iğnelerle hasar oluşması sağlandığı için ufak düzeyde ödem, morarma, nodüller ve enflamasyon (yani iltihap sonrası oluşan renk koyulaşması ve ufak çöküntüler oluşabilir. Ciltte ödem olmasının nedeni cilt altında ısı oluşmasıdır. Renk koyulaşması daha ziyade selülit tedavisinde görülür. İşlem öncesi verile anesteziden dolayı ağrı ve acı hissedilmeyeceği için acı ile ilgili bir kaygınız olması gerekmez. Fraksiyonel radyofrekans uygulamasının bu yan etkileri geçicidir ve kısa süre içerisinde kendiliğinden kaybolacaktır.
Altın İğne Uygulamasını Kimler Yaptıramaz?
Güvenli bir işlem olmasına rağmen bazı özel durumlarda bu tedavi yönteminden kaçınılması gerekir.
- Hamile kişiler bu tedavi için uygun olmayabilir
- Eğer tedavinin yapılacağı bölgede enfeksiyon var ise tedavi enfeksiyon iyileşene kadar ertelenmelidir
- Kanser hastaları bu uygulama için uygun değildir
- Kalp pili olan kişiler
- Epilepsi rahatsızlığından muzdarip olan kişiler
- Sık sık üşüten insanlarda bağışıklığın düşmesinden ötürü bu uygulamadan sonra ciltte meydana gelen travma uçuğun tekrarlamasına neden olabilir. Bu nedenle uçuğu olan kişiler bu uygulamaya uygun olmayabilir.