Mezoterapi nedir?
Mezoterapi, içerisinde temel vitamin ve mineraller, enzimler, bazı ilaçlar ve hormonlar gibi çeşitli maddelerin bir araya getirildiği bir kokteylin cilt yenilenmesi ve kilo verme gibi amaçlarla kullanıldığı bir tedavi yöntemidir. Selülitlerin azaltılması, kalça ve kollar gibi bölgesel kilo sorununun çözülmesi, kırışıklıkların azaltılması, saç dökülmesi tedavisi, cildin renginin açılması ve cildin sıkılaşması gibi amaçlarla kullanılır. 1952 yılında Fransız doktor Michel Pistor tarafından keşfedilen bu yöntem esasen bir ağrı tedavisi olarak ortaya çıkmıştır. Günümüzde kullanım alanı ve kapsamı genişlemiş ve dünyanın birçok yerinde oldukça sıklıkla başvurulan bir tedavi modalitesi olarak yerini almıştır. Hazırlanan bu kokteyl çok ince uçlu iğneler vasıtasıyla cildin orta tabakası olan mezoderm tabakasına uygulanır. Bu tedavinin uygulandığı bölgede kan dolaşımını ve lenfatik dolaşımı iyileştirerek etki ettiği düşünülür.
Mezoterapi Nasıl Uygulanır?
Mezoterapi uygulaması ciddi anlamda acı ve ağrı duymanıza neden olan bir prosedür değildir. Ancak enjeksiyondan ötürü hafif de olsa acı duyabilirsiniz. Bu ağrı ve acının önlenmesi için işleme başlamadan önce enjeksiyon yapılacak bölgelere lokal anestezik krem sürülebilir. İşlem esnasında doktorunuz ince uçlu bir iğne ile biden fazla enfeksiyon uygular.
İğnelerin cilde ne kadar derine uygulanacağı tedavi edilen soruna bağlı olarak değişir. Ancak derinlikler genellikle 1 mm ila 4 mm arasında olur. Birden fazla enjeksiyon yapıldığı için her enjeksiyonda hazırlanan kokteylden sadece bir damla kullanılır. Doktorunuz sizin memnun kaldığınız ve kendisinin yeterli bulduğu sonuçlar alınana kadar mezoterapi seanslarına devam edecektir. Bu seansların genellikle en az 4 en fazla 15 kez tekrarlanması gerekir. Doktorunuz her mezoterapi seansını bir hafta aralıklarla uygular. Ancak işlem etkisini gösterdikçe, tedavi iki haftada bir hatta ayda bir yapılabilir.
Mezoterapinin faydaları ve kullanım alanları
Mezoterapinin faydaları ve uygulama alanları oldukça geniştir. Kullanım alanı oldukça geniş olduğu için tedavi edilmesi amaçlanan hastalığa ve soruna göre farklı bir karışım hazırlanır.
- Yaşlanmış ve sarkmış cildin gençleştirilmesi
- Güneşten kaynaklanan lekelerin ve genel olarak lekelerin tedavisi
- Selülit
- Deri çatlağı
- Kollarda, bacaklarda, kalçada ve karın bölgesinde oluşan bölgesel kiloların tedavisi
- Saç dökülmesi ve saçların güçlendirilmesi
- Gözaltı torbaları ve morlukları
- Ağrı tedavisi
Mezoterapi uygulamasının riskleri ve yan etkileri
Mezoterapi genel itibarıyla oldukça güvenli bir uygulamadır. İnvaziv bir tedavi değildir yani vücutta derin bir kesi ve müdahale gerektirmez. Bununla beraber hafif ve geçici bazı yan etkileri olabilir. Genel olarak mezoterapi uygulamasının riskleri ve yan etkileri şunlardır:
- Ağrı
- Mide bulantısı
- Ödem
- Kaşıntı
- Kızarıklık
- Morarma
- Uygulama bölgesinde hafif kabarıklıklar.
- Döküntüler
- Enfeksiyon
Mezoterapinin uygulanmaması gereken durumlar
Mezoterapi oldukça güvenli bir işlemdir ancak bazı durumlarda uygulanmaması daha doğru olur. Mezoterapinin uygulanmaması gereken durumlar şunlardır:
- Hamilelik dönemi
- Emziren anneler
- İnsülin kullanmak zorunda olan şeker hastaları
- İnme geçirmiş kişiler
- Kan pıhtılaşma sorunları olan kişiler
- Kanser hastaları
- Ürtiker rahatsızlığı olanlar
- Kalp ilaçları kullananlar
- Alerjik reaksiyon riski olanlar
Mezoterapiden önce doktorunuzun fizik muayene yapması ve tıbbi geçmişinizi detaylı olarak öğrenmesi gerekir. Siz de hiç çekinmeden geçirdiğiniz hastalıkları, mevcut hastalıklarınızı ve eğer varsa kullandığınız ilaçları mutlaka doktorunuza bildirmelisiniz. Aksi takdirde risk grubunda olup olmadığınız anlaşılamaz.
İğnesiz mezoterapi
Mezoterapinin iğne ile uygulamasından korkan ve iğneye fobisi olan kişilerin özellikle merakını celbeden bir uygulama olarak iğnesiz mezoterapi sık tercih edilen bir uygulamadır. İğneli mezoterapinin etkilerini sağlayan fakat uygulama yönteminde iğne olmayan bu işlemde yüksek frekanslı ultrason kullanılır. Böylece kokteyl iğneye gerek duymadan deriye iletilebilir.
Mezoterapi öncesi ve sonrası tavsiyeler
- Mezoterapi öncesi doktorunuzla görüşerek işlem hakkında bilgi almalı ve işlem için uygun bir aday olup olmadığınızı öğrenmelisiniz.
- İşlemden bir hafta önce kan sulandıran aspirin gibi ilaçların kullanımını kesmelisiniz.
- İşlemden sonra 9-10 saat kadar işlem bölgesine su değmemesine özen göstermelisiniz.
- İşlem yapılan bölgeyi kaşımamaya ve dar giysiler giyerek sıkmamaya özen gösterin.
- Hijyene özen gösterin.
- Mezoterapi sonrası bir süre makyaj yapmayın.
- K vitamini masajı şişlik olan bölgede şişliğin inmesinde fayda gösterebilir. Bunun için ampul K vitamini alabilirsiniz.