Meme Dikleştirme Ameliyatı Nedir?
Meme dikleştirme ameliyatı, çeşitli nedenlerle deforme olan memenin eski formuna ve görüntüsüne kavuşturulması için uygulanan bir estetik operasyondur. Memenin küçük olup olmaması, şekli, sarkmanın boyutu ve meme başının içe gömülüp gömülmediği gibi faktörler meme dikleştirme ameliyatının kapsamını oluşturan sorunlardır. Meme dikleştirme ameliyatında sarkmadan sorumlu olan cilt dokusu çıkartılır. Daha sonra memeler ve meme başı şekillendirilerek sarkık görüntü ortadan kaldırılır.
Ameliyatsız Meme Dikleştirme Mümkün müdür?
Memelerinin sarkmasından şikayetçi olan ve ameliyattan çekinin kişilerin en çok merak ettiği konuların başında ameliyatsız yöntemlerinin memelerinin eski formuna kavuşup kavuşmayacağıdır. Ne yazık ki hiçbir yöntem meme ameliyatı kadar etkili değildir. Bazı bitkisel yağ kürleri ve egzersizler memenin biraz toparlanmasına katkıda bulunsa da bu yöntemler çok ciddi farklar yaratmaz. Bu nedenle etkili bir ameliyatsız meme dikleştirme yönteminden bahsetmek pek de mümkün değil.
Memeler Neden Sarkar?
Memelerin yaşla birlikte deforme olan cilt dokusundan ötürü sarkmaması olanaksızdır. Bu süreçte hormonal değişiklikler nedeniyle memeye dolgunluk ve diklik veren iç yapının azalması sarkıklıklara neden olabilir. Ayrıca emzirme de memelerin sarkmasına katkıda bulunabilir. Bunun nedeni süt ile dolan memenin emzirme sürecinden sonra boşalması ve bu esnada oluşan cilt sarkıklığıdır. Bu süreç birden fazla tekrarlandığı takdirde memeler daha da sarkabilir. Bunlara ek olarak tıpkı yüzümüzün sarkmasında olduğu gibi cilt yer çekimi nedeniyle de aşağıya doğru sarkar.
Meme dikleştirme ameliyatı nasıl yapılır?
Öncelikle doktorunuz sizi muayene eder ve bu işlem için uygun aday olup olmadığınıza karar verir. Eğer operasyon olmanıza engel teşkil eden herhangi bir sorun tespit edilmez ise ameliyata geçilir. Meme dikleştirme ameliyatı genel anestezi altında yapılacağı için ağrı ve acı duymazsınız. Ancak genel anestezi almanız zararlıysa bu işlem iptal edilecektir.
Doktorunuz planlama aşamasında ne gibi sorunlarınız olduğunu belirler ve ameliyat esnasında meme üzerinde gerekli müdahaleleri gerçekleştirir. Ameliyat doktorunuzun kullanacağı tekniğe de bağlı olarak 2-3 saat kadar sürebilir. Memesinde ciddi sarkma olmayan hastalarda meme altına silikon protez konabilir.
Meme dikleştirme ameliyatının riskleri
Her ameliyatta olduğu gibi bir estetik operasyon olan meme dikleştirme ameliyatının da bazı riskleri vardır. Her ne kadar komplikasyon riski yüksek bir operasyon olmasa da hastanın genel anestezi aldığı ve vücudunda kesi yapılan bir işlemin risksiz olması düşünülemez. Ameliyattan sonraki bir gün boyunca özellikle kanama riski vardır. Kesinin yapıldığı bölgede en sık olarak ortaya çıkan sorun kanamadır. Ancak gene de bu risk 100 hastanın 1’inde görüleceği için çok ciddi ve endişe etmenizi gerektiren bir komplikasyon değildir. Eğer kanama saatler içerisinde azalarak geçmez ise bu bölgeye müdahale edilmesi gerekebilir. Bu durumda tekrar anestezi almanız gerekecektir. Ameliyat sonraki ilk haftada en yüksek diğer komplikasyon riski enfeksiyondur. Enfeksiyon ameliyattan sonraki yara bölgesinde oluşabilir. Özellikle de dik yara izi ile yatay yara izinin birleşim bölgesinde bu risk daha yüksektir.
Ayrıca operasyon öncesi sigara içmek, kan sulandırıcı ilaç kullanmak ve diyabet gibi hastalıklarda komplikasyon görülme riski artar. Bu nedenle ameliyat öncesi gerekli önlemleri almalı ve eğer kronik bir hastalığınız var ise mutlaka doktorunuzu bilgilendirmelisiniz.
Meme dikleştirme ameliyatı sonrası
Meme dikleştirme ameliyatı sonrası herhangi bir komplikasyon görülmediği takdirde ertesi gün taburcu olursunuz. Ameliyat sonrasında doktorunuz ödem olmasını engellemek için buz kompresi uygulamanızı isteyebilir. Ayrıca sporcu sütyeni ile göğsünüzü destekleyebilirsiniz. Ayrıca sporcu sütyeni sayesinde ağrılarınız da azalır. Doktorunuz muhtemelen bir ay kadar bu sütyeni takmaya devam etmenizi ister. Ameliyatta konular drenler ile birkaç gün içerisinde çıkarılır. Drenler çıktıktan sonra birkaç gün daha geçince duş almanızda da bir sorun yoktur. Ameliyat sonrası ağır sporlar yapmamak ve kendinizi zorlamamak da iyileşme sürecinin sorunsuz geçmesi açısından önemlidir. Ayrıca yüz üstü yatmamalı ve göğüslerinizde baskı olmamasına dikkat etmelisiniz. Bunun için sırt üstü pozisyonda göğüslerinizi koruyacak şekilde yatmalısınız. Memeleriniz ise yaklaşık olarak 2-3 ay içerisinde son şekline gelir.