diş implanti nedir

Diş implantı nedir?

Diş implantı, dişlerin eksik olduğu durumlarda bu dişleri tamamlamak için çene kemiğine yerleştirilen vida benzeri yapılardır. Bu yapılar sayesinde hasar görmüş veya dökülmüş olan dişler tamamlanarak hastanın rahat yemek yemesi ve konuşması sağlanır. Diş implantı genel olarak köprü veya protez uygulamasına alternatif olarak görülür. Bu tedavinin tercih edilmesinin nedenlerinden biri yanında buluna dişlere zarar vermeden diş eksikliği sorununa çözüm sağlamasıdır. Çene kemiğine vida gibi yerleşmesinden ötürü diş kökü gibi işlev görerek normal bir dişinizmiş gibi diş fonksiyonlarınızı kazanmanızı sağlar.

Diş implantı neden yapılır?

Çene kemiğine ameliyatla yerleştirilen implantların içerisinde titanyum maddesi bulunur. Bu madde çene kemiğine kaynaştığı için ne protezler ve köprüler gibi kayar ne de kemiğin hasar görmesine neden olur. Bu nedenle eksik dişlerinin yerine konmasında avantajlı bir tedavidir ve birçok doktor ve hasta tarafından tercih edilir. Diş implantı ameliyatı aşağıdaki durumlarda ve şartlarda yapılabilir:

  • İmplantların sabitlenmesi için yeterli miktarda kemik barsa
  • Ağzınızda en az 1 dişiniz eksikse
  • Ağzınızda bir hastalık yoksa
  • Çene kemiği gelişimi tamamlandıysa
  • Takma diş kullanmak istemiyorsanız
  • Konuşma ve çiğneme sorunlarından kurtulmak istiyorsanız
  • Diş implantılarının başarı oranı %97 kadardır ve bu nedenle oldukça etkili tedavilerden biridir
  • Kemiklerin iyileşme sürecini olumsuz etkileyecek bir sağlık sorunundan muzdarip değilseniz
  • Bu işlem birkaç ay sürebileceği için bu süre sizin için sorun teşkil etmiyorsa.

Diş implantı ameliyatı nasıl yapılır?

İşlem öncesi doktorunuz gerekli muayene sonrası röntgen çekerek çenenizin tedaviye uygun olup olmadığını anlamak isteyecektir. Diş implantı çene kemiğine müdahale olduğu için hafif düzeyde sedasyon altında uygulanır. Bunun için de anesteziye alerjiniz olup olmadığı araştırılır. Daha sonra çene ve diş ile ilgili ölçüler alındıktan sonra işlem planlanır. İşlem planlamasında ne kadar dişe ihtiyacınız olduğu gibi detaylar üzerinde karara varılır. Ayrıca işlem sonrası enfeksiyon riskine karşı işlemden önce doktorunuz antibiyotik kullanmanızı tavsiye edebilir.

Diş implantı prosedüründe ise öncelikle sorunlu diş çıkartılır. Doktorunuz gerekli gördüğü takdirde çene ile ilgili hazırlık da yapılabilir. Sonrasında implant yerleştirilebilir. İmplanttan sonra önce kemiğin büyümesi ve düzelmesi gerekir. Bu aşamadan sonra köprü ve yapay diş yerleştirilebilir. Bu aşamaların hepsi tek seansta gerçekleşmez. İmplant yerleştirildikten sonra kemiğin büyümesi ayları bulabilir. Diş implantı süresi hastaların en çok merak ettiği konulardan biridir. Bu meşakkatli sürecin aylar alacağını düşünürsek diş implantı süresi hastaları biraz korkutur. Ancak süreç neticesinde etkili sonuçlar elde edileceği için sabırla beklemenize değecektir.

diş implanti yapılışı

Diş implantının yan etkileri

Diş implantı genel olarak riskli bir uygulama olarak görülmez. Ancak cerrahi bir prosedür olduğu için diş implantının da bir takım yan etkileri bulunur.

  • Diş implantı sonrası diş etlerinizde şişme olabilir.
  • İmplantın yerleştirildiği bölgede ağrı duyabilirsiniz.
  • Hafif düzeyde kanama riski bulunur.
  • Cildinizde veya diş etlerinde morarma olabilir.
  • Daha ciddi bir yan etki olarak vücudunuz diş implantını kabul etmeyebilir. Bununla beraber diş implantının yapıldığı titanyum maddesi vücudun reddettiği bir madde değildir. Bu nedenle bu risk düşüktür.
  • İşlem esnasında uygulanan lokal anestezi nedeniyle sinir hasarı gelişme riski bulunur.
  • Diş implantından sonra enfeksiyon gelişebilir. Ancak enfeksiyon genellikle işlem sonrası gerekli hijyen kurallarına uymayan kişilerde ortaya çıkan bir sorundur.
diş implanti fiyatları

Diş implantı sonrası bakım

Diş implantı sonrası bakım işlemin başarısı ve enfeksiyon riskinin en aza indirilmesi açısından son derece önemlidir. Öncelikle enfeksiyon riskinin önlenmesi amacıyla doktorunuz antibiyotik reçete edebilir. Ayrıca sizin de ağzınızı düzenli olarak yıkamanız gerekir. Bu süreçte oluşabilecek ağrılara karşı doktorunuz mutlaka ağrı kesici de reçete eder. Eğer şişlik ve ağrılar kötüleşirse mutlaka ameliyatı gerçekleştiren doktorla iletişime geçmelisiniz. Genelde eriyen dişiler kullanıldığı için bu konuda endişelenmez gerekmez. Ancak eriyen dikişler kullanılmadıysa dikişleri doktorunuz alacaktır.

Hastaların en çok merak ettiği konulardan biri de diş implantı sonrası sigara tüketimidir. Diş implantı sonrası sigara içmemeniz de iyileşme sürecinin sağlıklı bir şekilde geçmesi açısından önemlidir. Ayrıca bu süreçte çok sert yemekler yemekten kaçınmalısınız. İlk iki hafta yumuşak çorba tarzı gıdalarla beslenmeniz tavsiye edilir. İki hafta sonra haşlama balık ve tavuk gibi daha sert yiyeceklere geçebilirsiniz.


Sorunuz mu var?
Uzmanımıza sorun