Dudak Dolgusu Nedir?
Dudak dolgusu doğal olarak ince olan veya yaşla beraber dolgunluğunu kaybeden dudakların daha dolgun bir hale getirilmesi işlemidir. Dolgun dudakların daha çekici bulunduğu varsayımına dayanarak uygulanan dudak dolgusunda hyalüronik asit en doğal sonuçları veren uygulamadır. Geçici dudak dolgusu imkanı sağlayan hyalüronik asit deride bulunan temel maddelerden biridir ancak zamanla miktarı azalır ve dudak görüntüsü de değişir. Bu azalan hyalüronik asit içeriği tekrar eski haline getirildiğinde dudaklarda doğal bir dolgunlaşma meydana gelir. Üstelik dudak dolgusu uygulaması basit bir işlem olduğu için hastaların korkmasını veya endişe etmesini gerektirecek bir süreç değildir.
Kalıcı Dudak Dolgusu
Hyalüronik asit ile yapılan dudak dolgusunun geçici olduğunu söylemiştik. Bu doğal sonuç veren uygulamaya alternatif olan kalıcı dudak dolgusu da bulunur. Bununla beraber kalıcı dudak dolgusu işleminin daha zor olduğu ve hyalüronik asit kadar sağlıklı olmadığı bir gerçektir. Bu işlem ayrıca enjeksiyon yardımıyla da yapılamaz ancak ameliyat söz konusudur. Kalıcı dudak dolgusunda Permalip olarak isimlendirilen dudak silikonu kullanılır. FDA (Amerikan İlaç ve Gıda İdaresi) tarafından onaylı olan permalip dudağa uyum sağlayan, patlamayan ve yumuşak yapıda bir silikondur. Ancak kalıcı dudak dolgusu tavsiye edilmemektedir!
Dudak Dolgusu Nasıl Yapılır?
En çok gelen sorulardan birisi de "dudak dolgusu nasıl yapılır?" İşte dudak dolgusu yapılışı; Hyalüronik asit ile yapılan dudak dolgusu cerrahi işlem gerektirmeden doktorunuzun kliniğinde kolaylıkla uygulanabilir. İşlemden önce hiçbir acı hissedilmemesi için topikal anestezi remi uygulanabilir. Ayrıca işlemden önce dudağa buz kompresi yapmak işlem sonrası şişmelere karşı da korur. Daha sonra doktorunuz dudak dolgusunu nerelere enjekte edeceğini belirler ve bu bölgeleri işaretler. Gerekli işaretlemeler yapıldıktan sonra oldukça iğne inceler yardımıyla enjeksiyon gerçekleştirilir.
Toplamda 5 dakika süren bu kısa süreli işlemin sonuçları ve dudaklarınızın dolgunlaştığını işlem sonrası hemen fark edersiniz. Bununla beraber işlem sonrasında dudaklarda kısa süreli de olsa şişlik ve morar olabileceği için işlemden sonra biraz dikkatli olmanız gerekir. İşlem sonrası 2 saat boyunca dudaklarınıza bir şey temas ettirmemeniz ve yemek yememeniz ve bir şey içmemeniz daha doğru olacaktır.
Dudak Dolgusunun Riskleri Nelerdir?
Dudak dolgusunun riskleri; Dudak dolgusu hyalüronik asit ile yapıldıysa hafif ve kısa sürede geçecek yan etkilere ve risklere neden olabilir. Dudak dolgusunun yan etkileri ve riskleri şunlardır:
- Hafif kanama
- Şişme
- Morarma
- Kızarıklık ve hassasiyet
Bu yan etkiler enjeksiyon yapılan yani iğnenin girdiği bölgede oluşabilir. Bu yan etkiler hafiftir ve hepsi birkaç gün içerisinde geçecektir. Bu nedenle endişe etmeniz ve korkmanız gerekmez. Bunun haricinde daha ciddi yan etkiler ve riskler arasında şunlar bulunur:
- Ciddi anlamda şişme veya morarma
- Dudakta asimetrik bir görüntü
- Enfeksiyon
- Dudaklarda yaralar
- Dudakların etrafında şişlik ve kızarıklık
- Dudaklarda düzensiz bir görüntü
- Alerjik reaksiyon
Dudak dolgusu sonrası alerji sık görülen bir durum olmasa da ciddi yan etkiler arasında bulunur. Alerjik reaksiyon halinde ciddi şişme, kaşıntı kızarıklık ve kabarmalar olabilir. Bu durumda mutlaka doktor kontrolünde olmalısınız.
Dudak Dolgusunun Kalıcılığı Ne Kadar?
Diğer bir merak edilen soru da "dudak dolgusu kalıcılığı" Dudak dolgusu uygulamaları geçici ve kalıcı olmak üzere iki çeşittir. Hyalüronik asit uygulamaları geçici iken, ameliyatla yerleştirilen silikonlar kalıcı dudak dolgularıdır. İstekleriniz ve beklentileriniz doğrultusunda geçici mi kalıcı mı dudak dolgusu yapılacağına doktorunuzla beraber karar verebilirsiniz. Ancak kalıcı dolgular genellikle tavsiye edilmez zira doğal olmayan bir maddenin uzun süre dudaklarda kalması güvenli bulunmaz. Ayrıca hastanın işlem sonucundan memnun olmaması ihtimaline karşı kolaylıkla değişecek bir işlem tercih edilir. Bununla beraber son tercih hastaya aittir ve eğer hasta kalıcı dudak dolgusunda ısrar ediyor ise ve olası riskleri ve sonuçları da göz önüne aldığı takdirde kalıcı dudak dolgusu uygulanabilir.
Geçici dudak dolgusunun kalıcılığı ise dolgunun ne kadar kullanıldığında ve vücudunuz bu dolguyu ne kadar sürede eriteceğine bağlı olarak değişir. Ayrıca uygulama tekrarlandıkça bir miktar dolgu kalacağı için toplamda dolgunun kalıcılık süresi de artar. Bununla beraber uygulamanın akabinde dudakların incelmesi 8-9 ay en fazla 1 yıl kadar sürer ve bir yılın sonunda aynı dudak dolgunluğunun sağlanması için ikinci bir işlem yapılması gerekir.