Kol Germe Nedir?
Kol uzvuyla beraber özellikle koltuk altındaki ve dirsek ucu bölgesindeki çeşitli türden sarkmaları gidermek için uygulanan ameliyatın adına kol germe ameliyatı denmektedir. Ameliyatlı ve ameliyatsız olmak üzere iki türü mevcuttur.
Kol Germe Ameliyatı kimler tarafından tercih edilir?
Kol germe ameliyatı toplumun her kesiminden insan tarafından talep edilebilir bir operasyondur.
- Çok fazla kilo veren kişiler
- Yaşlılığın getirdiği sarkmaları düzeltmek isteyenler
- Hamilelik sonrası dönemde yaşanan sarkmaları gidermek isteyen kadın bireyler
- Özellikle 40 ila 45 yaş üstünde bulunan kadın bireyler
Kol germe ameliyatına başvurabilmektedir.
Kol Germe Ameliyatı Sonrası Süreç
Kol germe ameliyatından sonra dikiş izleri çoğu zaman ilgili bölgelerde kalmaktadır. Estetik dikiş teknolojisinin kol germe ameliyatında çok fazla etkili olduğu söylenemez. Ameliyattan sonra kol bölgesinin darbe almamasına dikkat etmek gerekir. En az 2 hafta kadar kol için özel üretilen kol korselerinin takılması mecburi bir kural olarak belirlenmektedir. Hastaların bu kurallara ve dikkat etmesi gereken meselelere özen göstermesi ameliyat sonrasındaki başarıyı etkileyecektir.
Kolların ters bir harekete zorlanmaması dikişler ve genel başarı için önemlidir. Minimum 1 hafta boyunca kollar çok az hareket edilmelidir.
Kol germe ameliyatı öncesi Süreç
Ameliyat öncesinde gerekli görülen tetkikler, hastalık araştırması, kan tahliline dair laboratuvar incelemesi yapılır. Son aşama anestezi hazırlığıdır ve kişiye ne kadar dozda anestezik ilaç verileceği değerlendirilir. Bundan sonra iş ameliyata girmeye ve sonrasında bazı detaylara dikkat etmeye kalır. Ameliyattan en az 2 hafta önceye kadar alkol içilmemiş olması önemlidir. Sigara tüketimi de ameliyattan sonra komplikasyon riskini arttıracaktır ve ameliyatın uzun sürmesine neden olacaktır. Bu yüzden en azından birkaç gün önceye kadar sigara içilmemesi, hiç değilse ameliyat günü herhangi bir tütün ürünü kullanılmamış olunması sağlıklı olacaktır.
Kol germe ameliyatında tüm işlem yaklaşık 1 saat kadar sürmektedir. Bir çok durumda bazen 1.5 ila 2 saat sürebilmektedir. Ancak 2 saati aştığı gibi bir rapor veya kayıt mevcut değildir. Anestezinin yanında sedasyon isteğe veya uzman hekimlerin kararına göre verilebilir. Böylece kişi rahatlatılmış ve sakinleştirilmiş olarak yani psikolojik açıdan hazırlanmış olarak anestezi aşamasına geçilir.
Kol Germe Ameliyatı Ne Kadar Sürer?
Genellikle kol germe ameliyatı 1.5 ila 2 saat aralığında tamamlanır. İstisnai durumlarda biraz daha uzar. Ancak hiçbir zaman çok uzun sürede gerçekleştirilen bir ameliyat olmamıştır. Günümüz teknolojisinin getirileri ve optimizasyonları sayesinde kol germe dahil tüm ameliyatların süresi önemli ölçüde kısalmıştır.
Ameliyatsız iple kol germe nedir ve nasıl yapılır?
Hiçbir ameliyat tekniğine başvurmaksızın geliştirilen yeni bir yöntemde, kol germe işlemi başarıyla gerçekleştirilir. Bu yöntemde kıl kadar inceliğe sahip özel üretilmiş altın iplikler kullanılır. Bu ipler ilgili yerlere konumlandırılıp kol doku ve kasları yeteri düzeyde gerdirilir. Bu sayede kol daha sıkı ve sert bir yapıya kavuşur.
Bu iplikler özel olarak üretildiği için zamanla erime niteliğiyle donatılmışlardır. Ortalama 5 ay ila 8 ay arasında bu ipler tamamen erir ve kaybolur. Söz konusu olan bu altın iplikler cildi germekle kalmaz aynı zamanda esnekliğini de kayda değer bir seviyede arttırır.
Polidioksanon: Polidioksanon ya da diğer kimyevi ismiyle poli-p-dioksanon, tamamen renksiz bir yapıda, kristalize edilmiş, vücudun herhangi bir yerinde parçalanabilir bir tür polimerdir ve eriyen dikiş ipliklerinde kullanılır. Kol germe ameliyatında aktif olarak kullanılan dikiş iplerinde mevcut olabilmektedir.
Polyglycolic Acid: Poliglikolid asit, tıpkı polidioksanon gibi emilebilir özelliğe sahip sentetik bir bileşendir. Dikiş ipliklerinde benzer oranlarda kullanılabilmektedir.
Kol germe ameliyatının yan etkileri ve olası komplikasyonları
Her tıbbi veya cerrahi operasyonda olduğu gibi kol germe konusunda da muhtemel yan etkiler ve komplikasyonlar gözlemlenebilir.
- Yetersiz düzeyde sıkılaşma ve sarkmanın bir ölçüde devam etmesi
- Çeşitli kabarıklıklar
- Bir takım kontur düzensizlikleri
- Cilt bozuklukları
- Kalıcı dikiş izi
Kol germe ameliyatındaki iz kalıcı mıdır?
Ameliyat sonrasında oluşan yara yani dikiş izi genellikle asimetrik spiraller yani çizgiler şeklinde görünmektedir. Bu izler silikleştirilebilir ancak tamamen yok edilemez.